第一時間揾到彭浩翔嘅新作品《出埃及記》呢張碟,返到屋企即刻開機嚟睇.
彭導嘅作品都係有D期待少少啩~
嗱~我就係咁寫了,睇唔睇得明隨便啦.
《太陽照常生氣》嘅黃秋生呢句"屌你老母嘿"勾起我嘅思響情緒.得勒,係咁先~
彭導今次作品嘅主題仲係圍繞男女婚姻話題嚟展開,加咗一D噱頭----
宣傳講乜"彭浩翔一改調子,集驚悚,奇情,幽默,狂想於一片,同你大談男人經:世上男人冇好壞之分,只有壞男人,同更壞嘅男人."丟~邊度有幽默?邊度有驚悚,邊度有奇情?其實都係現實社會男女之間最普通嘅事,不過咧,"女人秘密商量點樣殺男人"呢個都算係佢嘅特色,彭導一貫作風.
下面有一段網友分析:
对婚姻制度,他好像有一种与生俱来的怀疑:《买凶拍人》中杀手的岳父要雇女婿杀掉自己的老婆;《大丈夫》中出轨都要成群结队;《公主复仇记》里那个一边和情人上床一边向家里打电话哄孩子睡觉的“小队长”……到了《出埃及记》,婚姻更是直接与死亡挂上了钩。既然对婚姻制度如此不信任,那为什么自己还要结婚?这就要去问彭浩翔本人了。
講得啱勒~來來去去都係呢D嘢~好彩《出埃及記》呢部戲都睇出彭導對藝術電影嘅堅持,大家都咁講.彭導一直以來都係同攝影師林志堅合作,《买凶拍人》的確夠叻!不過今次唔知點解,估計係美術指導出咗少少問題啩~整部戲嚟睇,劇情啲發展比較緩慢,另外捏,人物塑造有D唔夠分明,比如講張家輝,佢呢個角色就未曾交代得夠足,對劉心悠的神秘表現得遮遮掩掩,包括任達華呢個主角,都係十分矛盾,變化無常嘅,佢對呢個案子跟踪到一半,有點感覺至出嚟,一句話,慢熱!一部未偵破嘅案子引出自己家庭問題,好彩佢(任達華)有個咁信任佢嘅老婆,處處維護佢,連自己老公喺出面同女人發生一夜情都唔知,丟~搞到最後,差佬嚟拉人勒,捉佢,審問佢,點解要同一幫女人合伙計劃殺咗佢地眼中嘅"壞男人",我估計好多觀衆都系同我一樣,一直想睇下去,睇下去,睇呢幫女人系點樣計劃神不知鬼不覺嘅殺男人,可惜這方面照顧得好少,蜻蜓點水咁~
整部戲前半部分劇情進展太慢,冇懸疑,更加冇驚悚.鏡頭進展得十分慢,有D悶~
後半部分突然間劇情飛速發展,(一夜情就系呢個時候發生勒)仲有,憑什么同呢個女人做過一次愛之後,任達華咁長時間嚟對呢個案子跟踪嘅資料(錄音筆)同埋佢嘅精神,就因爲呢個女人幾句說話就放低?而且佢又變得對老婆特別好添~咪話俾我听系佢"突然間釋然咗"...總之前半部分設下嘅種種懸念,因爲後半部分進展得太過快,太過簡單爾變得冇乜意義...
就系咁噶勒,雖然呢部戲比之前嘅有所不足,但系都算有D新乜.希望彭導繼續努力!支持佢!哦,仲有,電影嘅畫面出現一句名言:我會做好呢份工! 哈哈哈,關心香港新聞嘅人一定對呢句話特別有印象!好勒,收工!
墅.

你写的到是个“好嘢”
我么的收咧,怕六区DVD打字幕